nedelja, 25. november 2012

Kapin (Veliki Kopinj) in Gorjanski vrh


Nedaleč od  Trbiža, na meji med našima zahodno in severno sosedo, se za ene začnejo in za druge končajo Karnijske Alpe. Na eni strani Ziljska in na drugi Kanalska dolina. Ne tako davno nazaj obe slovenski, zato ni čudno, da imajo kraji, doline, sedla in vrhovi po troje imen. Jaz bom uporabljal slovenska, ki sta jih zbrala Viktor Vovk in Luka Kravina, objavila pa Janez in Matija Turk na sledeči povezavi:


Spet smo se našli (t)isti trije, ki smo se našli že na začetku jeseni. Ostalih pet, včasih več, se je tokrat našlo drugje in znašlo drugače.

Odšli smo v ljube nam Karnijske Alpe, tokrat v precej nižji in precej bližji inačici.  Dva vrhova, različna pristop in sestop, čudovita planina in krasna dolina, sestavljeno v lepo krožno turo.

Našli smo se v Kranjski gori, se skozi Trbiž in Žabnice zapeljali v Vrtinjlogarski graben in parkirali pri znaku za prepoved prometa, nekako 950m visoko.











Mulatjera nas je popeljala na sedlo Kot, kjer je veliko razpelo in nekakšna kapela s še večjim zvonom. 











Nato smo po poti, bolj podobni gozdni cesti, nadaljevali do planine Gorjane na avstrijski strani in se od tam povzpeli na Gorjanski vrh, 1693m. 




















Od tam smo šli naprej, čeravno smo hodili nazaj, nekaj časa ob mejnih kamnih in nekaj časa po že znani poti, to je cesti, do odcepa za naš drugi vrh, se tam ponovno usmerili v breg in kaj kmalu stopili na Veliki Kopinj ( Kapin ), 1736m.

Z vrhov se je videlo daleč in veliko.  Julijske Alpe, naše in laške, so bile kot na dlani, avstrijske gorske skupine so se vrstile ena za drugo in tudi Dolomiti v daljavi so bili lepo vidni.













Sestopili smo po drugi poti, na drugo stran, prek Vrtinjlogarskega sedla v Vrtinji log.


 









Tako na planini Gorjane, kot tudi v Vrtinjem logu, smo bili očarani nad krasnimi hišicami in prečudovito okolico. Janko in Metka, recimo. Ali, še bolje, Kekec in Mojca.





Tako blizu doma, tako malo znano in tako lepo. Človek kar verjeti ne (z)more, kaj vse se najde za bližnjim vogalom, če se le malo naokoli ozreš.

2 komentarja:

  1. O, jaz (z)morem :))

    Pa še to:

    "Sestopili smo po drugi poti, na drugo stran, prek Vrtinjlogarskega sedla v Vrtinji PRAV log.

    Tako na planini Gorjane, kot tudi v Vrtinj NAROBE logu, smo bili očarani nad krasnimi hišicami in prečudovito okolico. Janko in Metka, recimo. Ali, še bolje, Kekec in Mojca." PRAV: v Vrtinjem logu (ker je Vrtinji log, ne Vrtinj log).

    Še veliko takih tur!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, je že pravilno zapisano :)

    Tudi vam veliko lepih tur !

    OdgovoriIzbriši