ponedeljek, 4. april 2016

Metulji v Bordanu , beloglavi jastreb nad jezercem Cornino in starodavna cerkvica nad Braulinsom

SUŠEC , ponedeljek 14.3.2016

Navkljub temu, da sem se točno tam in tam blizu potepal že kdo bi si zapomnil kolikokrat, sem vseeno enkrat obračal.

Malico sva nakupila v majhni trgovinici v vasi Peonis in bila očarana tako nad prijaznostjo prodajalke kot nad založenostjo trgovine. Trgovina, kakršnih smo bili vajeni deset in več let nazaj, kjer dobiš med drugim tudi iglo za šivanje in sukanec, pa škornje za na njivo in osnovno orodje za hišna popravila, poleg jestvin in pijače, seveda. Mortadela s pistacijo in sir sta bila taka, da sta se kar sama topila pod jezikom. Sva si jo zapomnila za prihodnjič, trgovino, ker nas bo v prihodnje pot zagotovo še vodila v tiste kraje.

Vozilo smo pustili pod vasico, blizu potoka, in se po lepo urejeni peš poti napotili proti rezervatu: 


beloglavi jastrebi - Cornino (klik)

Navkljub temu, da je bil rezervat zaprt, nam je bilo dano videti beloglavega jastreba (il grifone - Gyps fulvus ), ki je počival v ogradi. Tistih, ki običajno počivajo na prostem nad jezerom ni bilo ; zna biti, da so v tem času še na Cresu, kamor se v hladnejšem delu leta preselijo ali pa so jadrali nad San Simeonom in okolico, kjer se jih najpogosteje in tudi najlepše vidi. Naprej do jezerca ni bilo daleč in kmalu smo uzrli smaragdno zeleno gladino, ki se je iskrivo bleščala, sramežljivo obsijana s soncem. 






Tudi raznobarvnega cvetja je bilo obilo in sprehod ob jezeru je bil en sam užitek.








Do avta smo se vrnili po drugi poti, onstran ceste, in se vmes malce okrepčali in malce počili.



Ko je princeska blizu avta še malček namočila smrček in tačke v hladnem potoku, smo se odpeljali v Bordano na ogled:

hiša metuljev Bordano (klik)


Princeska je metulje prespala v svojem boksu, čeravno bi smela z nama ; pretoplo in prevlažno je v tistih steklenjakih, da bi imela kaj od tega, pa tudi metulji in cvetje niso tisto, kar bi kosmatinko zanimalo. Nama je bilo oboje sila všeč in sva si za ogled vzela kar nekaj časa, pa tudi klepet s tam zaposlenim gospodom, ki je imel kar precej zanimivega za povedati, je bil nadvse prijeten. 







Po ogledu metuljev smo si skupaj s princesko ogledali še vasico in zanimive fasade z motivi metuljev, nato pa smo se, ker je bilo do teme še kar nekaj časa, odpeljali v Braulins nad katerim pod pečinami hriba Brancot stoji lična starodavna cerkvica.


Nazaj do Učje smo zmogli z dnevom, tam pa se je znočilo in ko smo se vrnili v Zadnjico, je nad dolino že svetil mesec na jasnem nebu.




Ni komentarjev:

Objavite komentar