torek, 21. marec 2017

Monte Strabut

Sušec , nedelja 19.3.2017

Hrib ni znan, pot nanj ni zahtevna in z njega ne moreš nadaljevati v gore, na višje vrhe. Nizek osamelec nad Tolmečom, a dovolj visok, da opraviš osemsto metrov navzgor in ravno toliko navzdol in dovolj prostran, da nanj vodi več poti. 

Začela sva v južnem delu mesteca, tam, kjer so ruševine starega gradu in kjer nekaj višje stoji stolp Torre Pricotta. Po uličici sva se sprehodila nad naselje do razpotja, kjer sva ubrala pot v desno, ki je obetala dve uri vzpona.  



Položni del poti prek travnikov je bil kmalu za nama in pot je postala mestoma presenetljivo strma. Nič narobe, saj sva tako hitro štela metre navzgor in kadar sva na kakem bolj odprtem ovinku pokukala v dolino, je bila ta vse globlje pod nama. Malo zaradi toplega in soparnega vremena in nekaj zaradi tempa mi je bilo vedno bolj vroče in ko sem si rekel, da se bom na tistem ovinku malce naprej navzgor slekel, je tam pričelo rahlo pihljati. Vetrc je prijetno ohladil ne samo pregreto čelo, temveč tudi telo, zato sva se ustavila le toliko, da sva se odžejala in razgledala. Naravnost navzdol je bil razgled imeniten, naravnost naprej vsled oblačnega vremena pač ne. 




Višje se je pot položila, še višje dosegla cesto in po tej sva kmalu zmogla do nekakšnega spomenika vrh Strabuta. Vrh je poraščen, na njem je veliko anten, zato sva raje sestopila nekaj nižje in si na suhih travah privoščila zaslužen počitek. Vmes sem pokukal na zemljevid in se odločil, da zgornji del sestopa opraviva v drugo smer, potem pa zavijeva nazaj in se nižje priključiva poti, po kateri sva se povzpela. 








Malo po cesti in več po pešpoti sva se spustila navzdol, da sva zmogla do že znane poti in nato po njej nazaj v dolino. 





Pri ruševinah gradu sva malce posedela na klopci in si še enkrat privezala dušo, potem pa odpotovala domov. Tolmeč sva zapustila po drugi cesti in tako tudi z avtom malce zaokrožila najino pot.



Med Trbižem in Ratečami naju je presenetilo nekaj kapljic dežja, vso pot do doma pa visoke temperature, nič kaj podobne zadnjemu zimskemu dnevu. Le kaj bo jutri prinesla pomlad ?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar